середу, 26 серпня 2015 р.

Чому паперові книги краще електронних?

Цілий ряд вчених прийшов до парадоксального висновку: електронні книги програють паперовим по найважливішим параметрам. Тексти на гаджетах читаються довше, а розуміються і запам'ятовуються гірше.
Фанати електронних гаджетів стверджують, що паперові книги відходять у минуле, так само, як канули в небуття такі носії інформації, як глиняні таблички, пергамент, берестяні грамоти. І дійсно, виникає відчуття, що бібліотеки стають анахронізмом. Адже тисячі томів, які раніше треба було збирати все життя, сьогодні викачуються з інтернету в один клік і спокійно вміщаються в одному рідері розміром із блокнот. Але ... не поспішайте відмовлятися від паперових книг.

ПАПЕРОВИЙ ТИГР ПОКАЗАВ ЗУБИ

Фахівці дослідницької компанії Nielsen Norman Group провели простий експеримент. Добровольцям запропонували прочитати один з коротких оповідань Ернеста Хемінгуея на різних носіях. Найшвидше прочитали твір класика ті, кому дісталася паперова книга, їх показник в середньому склав 17 хвилин 20 секунд. Користувачі iРad витратили на 6,2% часу більше. А на читання тієї ж розповіді в електронній книзі пішло ще на 10,7% часу більше.
Але головне не це. Виявилося, що матеріал, прочитаний в папері, запам'ятовується і засвоюється краще, ніж історія, розказана кілобайтами і пікселями. Кейт Гарленд з університету Лестера (Великобританія) запропонував своїм студентам-психологам розібратися в складному тексті. Щоб ускладнити завдання, він вибрав непрофільну дисципліну - економіку. З'ясувалося, що студенти, які читали фундаментальну статтю на папері, знадобилося перечитувати її меншу кількість разів, аби розібратися в суті питання. Крім того, через кілька тижнів вони краще відтворювали головні аргументи і тези публікації.

А професор Анне Манген з університету Ставангера (Норвегія), працюючи з двома групами ліцеїстів, прийшла до висновку, що ця ж закономірність спостерігається не тільки при читанні наукових праць, а й при знайомстві з художньою літературою та публіцистикою.
Цікаві цифри наводить професор кафедри біології та екології людини Північного (Арктичного) університету Людмила Соколова, що дослідила психофізичні основи читання. Виявляється, при читанні паперових книг ефективність виконання завдань у школярів на 7 відсотків вище, ніж при використанні гаджетів. Група Соколової фіксувала фізіологічні реакції організму. З'ясувалося, що активність симпатичної нервової системи (вона збуджує діяльність серця) набагато сильніше виражена при читанні паперової книги - цей рівень підвищується на 31,68%. Електронна книга стимулює організм майже в два рази слабкіше - 17,23%. Це означає, що текст в папері сприймається значно яскравіше і більшою мірою змушує співпереживати героям і розказаних подіям. До речі, саме тому не варто розраховувати, що використання рідерів прищепить дитині любов до читання. Історіям, прочитаним з електронного носія, набагато важче заволодіти його увагою.

П'ять маловідомих фактів про користь читання

- Начитаність безпосередньо пов'язана з фінансовим благополуччям. Тільки 4% людей з високим рівнем грамотності живуть в бідності. У той же час 43% тих, хто читає мало або взагалі не бере книги в руки, живуть нижче прожиткового мінімуму.
- Нейрофізіолог Дейвід Льюїс виявив, що шість хвилин щоденного читання достатньо, щоб знизити рівень стресу на 70 відсотків. Це більш ефективно, ніж прослуховування музики або прогулянка.
- З 2012 року в бразильських в'язницях стартувала програма «Спокута через читання». За кожну освоєну книгу (з прочитаного треба ще написати есе) увязненим скорочують термін ув'язнення на 4 дні. У рік зараховують не більш 12 книг (виходить максимально 48 днів). Статистика стверджує: злочинці, що почали читати, після звільнення на 30% рідше скоюють повторні злочини.
- Американський дослідник Роберт Вілсон протягом 6 років спостерігав групу з 294 довгожителів (середній вік 89 років). Після смерті мозок кожного добровольця піддавався аутопсії, медики шукали ознаки деменції - старечого недоумства. З'ясувалося, що серед тих, хто читав і писав більше середнього, зниження розумових здібностей йшло на 32% повільніше, ніж у однолітків. У тих же, хто не цікавився книгами, хвороба Альцгеймера прогресувала на 50% швидше, ніж зазвичай.

- Вчені інституту Тулузи довели, що переглядати книгу під час їжі корисно для шлунка. Читаючи, людина повільніше пережовує їжу і вона краще засвоюється.

Немає коментарів:

Дописати коментар