пʼятницю, 14 серпня 2015 р.

Зі святом Маковія!

 Громадська думка. - 2015. - 14 серпня. - С.8
Цього дня православні відзначають свято Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього, або свято Всемилостивого Спасу та Пре­святої Богородиці. Крім того - пам'ять семи Святих Муче­ників Маковеїв, їхньої матері Соломії та вчителя, які 166 р. до н.е. очолили повстання за віру в єдиного Бога і були за це жорстоко покарані.
Це свято прийшло до нас з Візантії. Воно полягало в пе­ренесенні з імператорського па­лацу до храму Софії частини хреста Господнього, що зберег­лася. Протягом двох тижнів святиню носили
Константинополем з метою відвертання хво­роб, для очищення міста від злих духів, які за давніми віру­ваннями приносили епідемії страшних хвороб. За допомо­гою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі в спеку.
У Київській державі такий звичай перетворився на хресні ходи до водоймищ. Вода освя­чувалася і після цього в ній ку­палися, а також купали худо­бу, щоб вона не хворіла. За пе­реказами, цього дня 988 р. хре­стився князь Володимир. Під час свята при богослужінні відбувається винесення хреста на середину храму і поклонін­ня йому, а після літургії - хрес­ний хід до води.
Свято Маковея - одне з найпоетичніших і найшановніших в Україні. У церквах свя­тять воду, квіти й мак. Маковійську квітку переважно робили з городніх квітів, але добав­ляли й лісові. Пишний букет складався з чебре­цю, чорнобривців, васильків, нагідок, польових сокирок тощо. Додавали й голівку невеличкого соняшника, і все це обв’язували черво­ною стрічкою.
Кожна квітка в букеті мала своє призначення. Так, м’ята - оберігати сім’ю від уся­кої напасті й додавати здоро­в’я, ласкавці - щоб у родині була ласка, злагода та щирість, сонях уособлювався з небесним світилом, щоб воно було завж­ди ласкавим і милосердним для людей, тварин та рослин.
Після освячення букет квітів та голівки маку кладуть за об­рази і зберігають до весни. Вес­ною мак розсівали по городу, а засушені квіти на Благовіщен­ня вплітали дівчатам у волосся - «щоб не випадало».
Обрядовою їжею цього дня є «шуліки». Готують їх так: пе­чуть коржі, ламають на дрібні шматочки і заливають медом з розтертим маком.
Свято Маковея у народі мало ще декілька назв: Перший Спас, Спас на воді, Медовий Спас. У Перший Спас почи­нається Успенський піст, він триває два тижні.
У народі кажуть, що Пер­ший Спас - це проводи літа. Цього дня починають відліта­ти ластівки. Ластівка весну по­чинає і осінь накликає.
                       

Немає коментарів:

Дописати коментар