понеділок, 4 серпня 2014 р.

Гімн вольності: Українські мотиви в творчості І.Рєпіна

Козаки на Чорному морі (1908)
5 серпня 1844 недалеко від Харкова, в містечку Чугуєві народився хлопчик, який отримав ім'я Ілля. Він з'явився на світ у родині так званих «військових поселян», що в табелі про ранги перевищувало звання хіба що кріпака. Тим не менш, саме Іллі Юхимовичу Рєпіну належало стати одним з найбільш знаменитих  художників, майстром портрета і майстром побутових та історичних сцен.
Творчість Іллі Юхимовича Рєпіна відносять до найвищих досягнень російського реалістичного живопису другої половини XIX століття, до вершин передвижницького мистецтва.  Майстер історичної та жанрової картини, видатний портретист, блискучий колорист, тонкий лірик і автор епічних полотен, він залишив колосальну творчу спадщину.
Життя і творчість цієї людини безроздільно пов'язані з Україною, її історією і народним побутом. Він палко любив Україну. Це була його Батьківщина. Як без освітлення україністики неможливо повне уявлення про спадщину видатного художника, так і історія української художньої культури буде неповною без відображення його творчості, присвяченого Україні. Ілля Рєпін залишив багату й різноманітну мистецьку спадщину, його ранні розписи церков в Україні знищені під час війни, численні жанрові, побутові картини, портрети і твори на історичні теми зберігаються в музеях Росії, України та у приватних колекціях. Він був українцем і за характером своєї творчості. У полотнах І.Рєпіна українська стихія блищить всіма своїми барвами. Це картини:

Більше про життя та творчість Іллі Рєпіна ви можете дізнатися з книг, які є в нашій бібліотеці:



 Г. Островский - Рассказ о русской живописи



Немає коментарів:

Дописати коментар