середа, 7 серпня 2019 р.

І буде дух його із віку в вік сіяти…

200 років від дня народження
відомого українського письменника Пантелеймона Куліша 

Пантелеймон Куліш був однією з найколоритніших постатей свого часу в українській літературі і в українському суспільному житті, надзвичайно обдарованою особистістю. Письменник, перекладач, літературознавець, філолог, історик, філософ, публіцист, етнограф і фольклорист, педагог, видавець. Загалом, першопроходець у багатьох напрямках своєї діяльності. Щоб по-справжньому пізнати Пантелеймона Куліша, треба мати всі його твори, всі архівні матеріали, листи, щоденники тощо. За висловом І.Франка, П.Куліш був у плеяді українських літературних корифеїв «перворядною звіздою». Будучи надзвичайно творчо плідним, залишив величезну кількість художніх творів різних жанрів, літературно-критичних студій, статей, рецензій та наукових і публіцистичних праць. Серед прозової спадщини першорядне місце належить романові «Чорна рада. Хроніка 1663 року», що започаткував жанр історичного роману в українській літературі. Високою майстерністю позначені романтичні оповідання «Орися» (1857), «Дівоче серце» (1862), «Гордовита пара» (1861), етнографічно-побутові оповідання «Січові гості», «Мартин Гак» та ін. Вершиною поетичної творчості була остання збірка його оригінальних поезій «Дзвін» (1893). П.Куліш написав кілька великих ліро-епічних поем, зокрема «Магомет і Хадиза», «Маруся Богуславка», «Григорій Сковорода», «Куліш у пеклі» (1891), створив «Драмовану трилогію» («Байда, князь Вишневецький», «Петро Сагайдачний», «Цар Наливай», 1896). Підготував збірку «Хуторні недогарки». Переклади світової літератури, зроблені письменником, прилучали українського читача до культурних надбань інших народів.



четвер, 25 липня 2019 р.

Солоденьке, як медок. Холодненьке, як льодок.



Влітку, коли на вулиці нестерпна спека, діти і дорослі люблять поласувати дивовижним продуктом – смачним, солодким, прохолодним, який так і тане у роті. Здогадалися, що це за десерт? Звичайно – це морозиво.
Свято на його честь організували бібліотекарі для своїх маленьких відвідувачів. Про цікаві факти у світі «айс» та величезну різноманітність морозива: на паличці, ріжком, або в стаканчику, розповіла ласунам бібліотекар Світлана Могорит. Діти дізналися, чому ескімо називають ескімо, чим відрізняється пломбір від інших видів морозива, де вперше виготовили цей десерт і хто потрапив до книги рекордів Гіннеса, виготовивши найбільший торт-морозиво масою 10 тонн. А ще були веселі конкурси, креативні вікторини, «морозивні ребуси».
Крім того, діти із задоволенням поласували найсмачнішим десертом у світі, який люблять і дорослі, і діти всього світу.

вівторок, 16 липня 2019 р.

Україна є! Україна буде!



16 липня 1990 року Верховна Рада ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Це стало першим кроком до відновлення історичної справедливості та відродження української державності. До цієї визначної події працівники бібліотеки провели для маленьких читачів історичний екскурс «Україна є! Україна буде!», адже дуже важливо, виховувати у підростаючого покоління любов та повагу до рідної країни, її традицій, культури, історії.
Захід був проведений в ігровій формі, під час якої діти дізналися про нелегкий шлях України до незалежності, познайомилися з державними та народними символами країни, розгадали кросворди, переглянули презентацію «Україна – єдина країна», відгадали загадки. З великим задоволення читачі взяли участь у грі-головоломці «Відгадай місто», а також зібрали з пазлів карту України.
Завершився захід спільним виконанням Гімну України, під час якого діти, поклавши маленькі долоньки на сердечка, голосно співали «...І покажем, що ми, браття, козацького роду...»


пʼятниця, 12 липня 2019 р.

У душі навести лад допоможе шоколад




Жодне інше свято не може зрівнятися за своїми масштабами споживання солодощів з Всесвітнім днем шоколаду, який відзначається 11 липня. Цей улюблений смаколик заслужено отримав право на власне свято.
Відсвяткувати День шоколаду працівники бібліотеки запросили маленьких ласунів з літнього табору «ЛітоГрай»/
Бібліотекар Світлана Могорит цікаво розповіла про шлях шоколаду від какао-бобів  до кондитерського виробу, а під час перегляду мультимедійної презентації діти побачили, як виглядає шоколадне дерево, які незвичайні шоколадні вироби виготовляють кондитери та в яких країнах світу встановлені пам’ятники на честь цього солодкого продукту.
З неабиякою цікавістю маленькі читайлики прослухали захоплюючу історію, яка трапилася з хлопчиком Чарлі з повісті Роальда Дала «Чарлі і шоколадна фабрика» та переглянули фрагменти однойменного фільму.

Тетяна Сєроус підготувала для «літограївців» різноманітні конкурси, під час яких учасники із заплющеними очима на смак відгадували види шоколаду, змагалися у спритності, закручуючи цукерки в обгортки, наносили один одному шоколадний грим та демонстрували свої кулінарні здібності під час майстер-класу з виготовлення вафельних тортиків з шоколадним кремом.
Найсолодше свято року пройшло на славу!