Після літніх канікул розпочався новий сезон діяльності розмовного клубу української мови "ПроМова", що діє при бібліотеці. На першому занятті відбулася надзвичайно цікава і корисна зустріч з відомим білоцерківським кулінаром, популяризатором української кухні,
громадським діячем, засновником гастропроєктів і ресторатором Юрієм Ковтуненком. Він бере участь у престижних міжнародних кулінарних фестивалях і форумах, де гідно представляє українську кухню як частину нематеріальної культурної спадщини. Його мета — відродження та осучаснення традиційних страв, щоб вони знову оселилися в українських родинах і на світовій арені.
Юрій Петрович є автором реконструкції історичних рецептів, серед яких особливе місце займає капама — страва, яка згадується у славетній «Енеїді» Івана Котляревського:
«Аж їли каплуна з капамою…»
Шеф-кухар не лише відтворив старовинну страву, а й офіційно запатентував рецепт капами, вкладаючи у неї глибоке культурне значення як символу української кухонної традиції.
Під час зустрічі Юрій Ковтуненко розповів про гастрономічні мандрівки, історію козацької та селянської кухні, і про те, як проста, але дуже смачна українська страва може вразити найвибагливіших гурманів.
А кульмінацією події стало частування справжнім козацьким кулешем, який Юрій приготував для всіх присутніх. Куліш — не просто страва, а символ українського степу, козацької сили, свободи і братерства. Ароматна, навариста страва, приготовлена просто неба, ніби перенесла гостей у часи Січі та походів, коли куліш був надійною підтримкою для козаків.
Бібліотекарки підготували книжкову виставку "Що нас робить українцями.Кулінарна спадщина України", до якої увійшли етнографічні розвідки, збірники народних рецептів, літературні твори з кулінарними згадками. Фахівчині підготували прислів'я та приказки про страви української кухні, зачитали уривки з творів Івана Котляревського, Івана Нечуя-Левицького, Остапа Вишні. Українські пісні прозвучали у виконанні талановитих співачок - заслуженої працівниці культури України Людмили Поліщук та Людмили Безкрилої.
Приємним сюрпризом стало вручення кожному учаснику заходу букетів-маковійчиків з цілющого різнотрав'я нашими гостями Людмилою Яценко і Тетяною Водною. Людмила Степанівна - голова однієї з громадських організацій міста, які працюють над соціальним проєктом "Юр'ївський ярмарок", а Тетяна Волна - майстриня творчого об'єднання "Золоторучки", мати воїна-захисника.
Зустріч з Юрієм Ковтуненком стала справжнім святом української кухні й культури — атмосферною, смачною і щирою. Вона ще раз довела: українська їжа — це душа народу, зафіксована в ароматах, смаках і словах.