пʼятницю, 28 жовтня 2016 р.

Переможці конкурсу отримали нагороди




28 жовтня Україна відзначає День визволення від німецько-фашистських загарбників.  Цього дня по всій країні відбуваються вшанування ветеранів та полеглих у війні.                                                                 «Світ без війни очима дітей» – конкурс дитячих малюнків під такою назвою організувала бібліотека-філіал №1 для дітей Білоцерківської міської ЦБС. Серед переможців – читачі нашої бібліотеки: Катя Танчик, Віолетта Струк, Катя Бойко, Денис Денисюк, Надя Яковенко.                                                 Вітаємо переможців!

вівторок, 25 жовтня 2016 р.

Його творила Україна



 (До 80-річчя від дня народження Миколи Вінграновського)
Життя  Миколи Вінграновського промайнуло на небосхилі української літератури яскравим сонячним сяйвом, наповненим любовю до України і великим болем за неї, тривогою і переживаннями за щире українське слово.                                                                                                         Письменники-краяни майже всі були знайомі з Миколою Вінграновським. Їхні спогади про зустрічі з ним, матеріали, документи, відомості про життя і творчість письменника зібрала у літературному музеї завідувачка бібліотеки-філіалу №10 Ганна Нагорна, яка не лише добре знала Миколу Степановича, а й була разом з відомими літераторами міста добрим другом поета. 
                                                                          

Музей, за невеличкий час свого існування, завоював прихильність своїх відвідувачів. Члени клубу «Сузір’я» напередодні 80-річчя від дня народження видатного письменника, кінорежисера, актора, державного діяча Миколи Вінграновського переглянули експозиції музею. Членів клубу зачарувала розповідь Ганни Григорівни, зворушила її  щирість, бажання увіковічнити пам’ять про Великого Українця.                                                          Благословенному слову поета Час не зашкодить – перед ним простелилася дорога у Вічність.

четвер, 20 жовтня 2016 р.

Історія однієї книги

Роману Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита» – 50 років 


«Рукописи не горять», – сказав один з героїв роману «Майстра і Маргарити». Письменник знав про це не з чуток: якось зопалу Михайло Булгаков і сам кинув своє «дітище» в піч. А потім почав заново його відновлювати.
Доля роману «Майстер і Маргарита» так само трагічна, як і доля його головних героїв. Твір писався близько дванадцяти років, але так і залишився незавершеним – довести розпочате до кінця перешкодила смерть автора. Михайло Булгаков, як і його Майстер, знищив рукопис, правда, на відміну від свого персонажу, знову відновив по пам'яті. Після останньої авторської правки роман пролежав на полиці ще 26 років. Якби не старання вдови письменника, роман так і залишився б невідомим – вона зберегла і «врятувала» рукописи, як свого часу зробила це Маргарита.
У першій редакції роман був зовсім не схожий на ту версію «Майстра і

Маргарити», яку ми знаємо зараз. Ні Майстра, ні Маргарити тоді ще не було. Булгаков задумував твір як «роман про диявола» і головним героєм став Воланд – правда, його в той час звали Астаротом і подорожував він без своєї «різношерстої» свити. Задум великого роману з'явився у письменника в 1928 році, коли йому виповнилося 37. Точно сказати в якому році Михайло Булгаков почав писати книгу неможливо, в різних рукописах сам автор ставив різну дату.
В середині березня 1930-го року Булгаков знищив рукопис. Сталося це після того, як Головний репертуарний комітет заборонив до постановки його п'єсу «Кабала святош» – хоча до цього драматург прочитав її у МХАТі і театр прийняв текст. Розгніваний письменник «відігрався» на своєму новому творі, а через тиждень відправив лист уряду: «И лично я, своими руками, бросил в печку черновик романа о дьяволе...».

середу, 19 жовтня 2016 р.

Визначено лауреатів щорічної премії президента України «Українська книжка року»



Президент України П. Порошенко підписав Указ «Про присудження щорічної премії Президента України “Українська книжка року”», яким відзначив авторів, видавництва та видавничі організації.
У 2016 р. звання лауреата премії в номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» присуджено одному з найвідоміших і найпопулярніших у світі українських письменників С. Жадану за книгу «Месопотамія», а також видавництву «Книжковий клуб “Клуб Сімейного Дозвілля”», яке її надрукувало.                                                                           



За вагомий внесок у розвиток українознавства нагороджено автора книги «Українські народні головні убори» Г. Стельмащук та видавництво «Апріорі», котре її випустило.                                                                              У номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» звання лауреата премії здобули автор В. Рогожа та «Видавничо-книготорговельна компанія “Сам- міт-книга”» за видання першого роману із трилогії «Запороги» – «Петро Сагайдачний».
Нагадаємо, що премію «Українська книжка року» було започатковано відповідно до Указу Президента України від 16 грудня 2009 р. № 1058 для відзначення авторів, видавництв та видавничих організацій, які зробили значний внесок у популяризацію української книги та розвиток вітчизняної видавничої справи. Цьогоріч за звання лауреата боролися 109 видань.



Бібліотечна планета. – 2016. - №3. – С.32