пʼятницю, 29 квітня 2016 р.

Колектив бібліотеки вітає всіх зі світлим святом Великодня!



"Христос воскрес!" – десь пролунало,
І на душі святково стало.
Ось кошики із рушниками
Несуть до церкви із пасками.

Святково свічки засвітились,
І всі частунки освятились.
"Христос воскрес" – лунають дзвони.
Хай зникнуть всякі перепони!

Хай у душі панує свято,
І успіхів буде багато!
Хай завжди і у всім щастить.
І хай вас Бог благословить!                                                                     
      

Вітаємо з перемогою!


Підведено підсумки Київського регіонального конкурсу малюнків читачів-дітей бібліотек Київської області "Чорнобильська трагедія очима дітей", присвяченого 30-річчю пам'яті про аварію на Чорнобильській АЕС.

І місце в категорії  дітей 6-11 років посіла читачка нашої бібліотеки Війницька Валерія, учениця 4 класу СПМШ №16. Вітаємо переможницю і бажаємо нових творчих досягнень.



Веселкові фарби великоднього печива

Православний світ готується до найбільшого християнського свята – Воскресіння Христового. «Шити, білити, бо скоро Великдень» – кажуть у народі. Господині прибирають домівки, господарі готують техніку в поле, а маленькі діти намагаються в усьому допомагати.                                                                                                         Для вихованців «Дошколярика», що працює при бібліотеці, був організований майстер-клас по виготовленню великоднього печива. Діти з великим задоволенням і відповідальністю підійшли до цього дійства. В умілих дитячих руках звичайне печиво перетворювалося на кольорових зайчиків, яскравих курчаток та інших звірят. Море позитивних емоцій, щирі посмішки та чудовий настрій отримали всі діти, а їх мами були раді отримати великодні подарунки, зроблені руками їхніх дітей.



четвер, 28 квітня 2016 р.

Гірчить Чорнобиль крізь роки

Лунає чорнобильський дзвін. Тривогою та болем наповнені його звуки. Болем за нашу землю, яка 30 років тому зазнала радіоактивного зараження. 26 квітня ми віддаємо шану тим, хто брав безпосередню участь у ліквідації наслідків аварії на  атомній станції  і тим, хто був змушений залишити рідні домівки – евакуйованим та  переселенцям із зони відчуження, усім тим, кого торкнулася чорним крилом ця страшна біда.           Вечір-реквієм «Чорнобиль: сум і біль» для учнів БЗШ №6 наша бібліотека готувала спільно з учителькою української мови і літератури цієї школи Ганною Качкою. На захід був запрошений ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС Анатолій Медвідь, який розповів дітям про страшні дні, коли він разом зі своїми побратимами брав участь у ліквідації аварії, а потім і у евакуації місцевих жителів. Відеопрезентація «Гірчить Чорнобиль крізь роки», підготовлена Світланою Могорит, тісно перепліталася з виступами дітей, які показали театралізовані мініатюри тих страшних подій.
  
Щорічно, до цієї трагічної дати наша бібліотека бере участь у конкурсі дитячого малюнка «Чорнобиль очима дітей». Серед переможців – наші читачі: Катя Скороход, Максим Захаров, Валерія Війницька, Марк Коробко, Вікторія Дучева, Данило Волинець, Даша Нагаївська, Мілана Козачук, Марія Вовченко, Уляна Гирявець, Христина Будко, Вероніка Черненко, Катя Танчик. Діти, які знають про Чорнобильську аварію лише з книг, кінофільмів, розповідей дорослих, в своїх малюнках змогли передати весь біль і жахіття цієї катастрофи.                                             Стогне чорнобильський дзвін. Гіркими нотами звучать у ньому голоси Чорнобиля, катастрофи, яка ніколи не зітреться з людської історії, не згасне у віках. 





пʼятницю, 22 квітня 2016 р.

22 квітня - Міжнародний день Землі

На всій планеті у цей день весняний
Святкується щорічний день Землі.
І недаремно квітень буйнотравий
До цього дня прикрашує її.



Всесвітній день Землі свято чистої води, чистої землі, чистого повітря. День нагадування про екологічні катастрофи, день  коли кожна людина повинна задуматися над тим, що ЗЕМЛЯ потребує турботи й захисту.
Цього дня у різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому. Дзвін Миру – символ спокою, мирного життя та дружби, братерства й солідарності народів.

 Радимо прочитати:


Сиротенко А.Й. Моя планета – Земля : ілюстрована енциклопедія для дітей / А. Сиротенко. – Х. : Веста : Вид-во «Ранок», 2006. – 128 с. – (Я пізнаю світ)
Енциклопедія призначена для дітей 8-12 років і покликана пробудити й розвинути інтерес до оточуючого світу, до природи нашої планети. Розділи книги розповідають про місце Землі в Сонячній системі, її материках і континентах, людях і тваринах, які їх населяють, оболонках, що обгортають Землю.


Ленц Н. 1000 таєниць планети Земля / Ніколаус Ленц. – К. : Школа, 2006. – 216 с. ; іл. – (Серія «1000»)
Наша Земля сповнена таємниць і чудес. Факти, про які розповідає ця книжка, вражають і дивують. Чи йде мова про океанські глибини, тропічні Л їси, клітини чи про зовсім буденні речі, що нас оточують, — ви дізнаєтесь чимало цікавого, завдяки чому подивитеся на світ іншими очима.


четвер, 14 квітня 2016 р.

Народжена казкою

До 110-річчя від дня народження відомої української дитячої письменниці та перекладачки Оксани Іваненко бібліотекарі підготували літературну подорож «Народжена казкою». Учні 1-А класу СПМШ №16 з цікавістю слухали розповідь бібліотекаря Тетяни Ковалінської про письменницю, яка з шести років придумувала власні історії, заснувала і редагувала свій власний журнал «Гриб», до якого писала свої казки і вірші.
Оксана Іваненко видала кілька десятків книжок оповідань, повістей і казок для дітей та юнацтва.


середу, 13 квітня 2016 р.

Через книгу до зірок

12 квітня світ відзначає день авіації і космонавтики. До бібліотеки на зоряну годину «Малятам про космічні таємниці» завітали учні 1-В класу СПМШ №16. З розповіді бібліотекарів Галини Чередник і Світлани Могорит діти дізналися про першого космонавта Юрія Гагаріна, який 55 років тому на космічному кораблі «Восток» здійснив перший в світі політ в космос, облетівши земну кулю за 108 хвилин. З неабиякою цікавістю діти слухали про Леоніда Каденюка – першого космонавта України. Всі разом здійснили віртуальну міжгалактичну подорож "Шлях до зірок". Для всіх бажаючих дізнатись більше про цікаві космічні факти була презентована книжкова виставка «Через книгу до зірок».

четвер, 7 квітня 2016 р.

Міжнародній премії Г.Х.Андерсена – 60

У 2016 році виповнюється 60 років Міжнародній премії Г.Х. Андерсена, яку вручають за видатний внесок у дитячу літературу найкращим письменникам і художникам-ілюстраторам дитячої книги.                                        
З цієї нагоди до п’ятикласників БЗШ №16 завітали бібліотекарі Ірина Люшинська та Тетяна Сєроус. Для юних читачів вони підготували літературний журнал «Географія Данії в дзеркалі літератури», гортаючи сторінки якого діти більше дізнавалися не лише про літературу Данії, а й про книги інших видатних дитячих письменників, які в свій час отримали цю почесну відзнаку. Найбільший інтерес визвала розповідь про відомого дитячого письменника Всеволода Нестайка, лауреата премії Андерсена 1979 року, автора найулюбленіших книг української дітвори.

понеділок, 4 квітня 2016 р.

Я мріяла, що в Україні мене почують...

4 квітня 1953 року народилася оперна і блюзова американська співачка українського походження, популярна виконавиця українських народних і популярних пісень та рекламних джинґлів у США.

Хто ж ця жінка, яку хто чув хоч один раз, уже не може забути? Квітка народилася в сім'ї емігрантів із Західної України. Її батько був професійним скрипалем. Ще з дитинства він навчав своїх доньок грати на скрипці та фортепіано. Так Квітка пізнала скрипку, коли їй було лише чотири роки. Марія, врешті, стала відомою піаністкою, була директором консерваторії у Сан-Франциско, вела майстер-класи у Карнегі-холі. Квітка ж мріяла стати співачкою. Для цього вона вступила до Нью-Йоркської консерваторії, де майстерно відшліфовувала своє колоратурне сопрано.

Працюючи з відомими американськими співаками, Квітка відгукувалася на комерційні пропозиції і скоро стала найбільш оплачуваною виконавицею рекламних джинглів для радіо та телебачення. Голос Кейсі (так вона була відома американцям) звучав у рекламах компаній Coca-Cola, "Макдоналдс", авіакомпаній American Airlines, "Дельта" та ін. З 1982 року й до смерті Кейсі Цісик залишалася єдиним голосом компанії Ford Motors.
Американці підрахували, що загалом її голос почули понад 22 мільярди людей. Пісня «Ти осяюєш моє життя», яку вона виконала для однойменного фільму, була номінована на премію «Оскар» і отримала «Золотий глобус» у категорії «Найкраща пісня до фільму», а також номінувалася на нагороду «Греммі» у категорії «Пісня року».

Перший диск з українськими піснями «Пісні України» був записаний 1980 року, другий «Два кольори» — 1989 року.  Співачка планувала випустити третій український альбом з колисковими, але цьому не судилося статися — її життя передчасно обірвалося. Квітка Цісик не дожила до свого 45-річчя 5 днів.



пʼятницю, 1 квітня 2016 р.

Жменька сміху всім на втіху

Достовірно невідомо, як і в якій країні було започатковано День сміху. Але сьогодні це вже не так важливо, оскільки 1 квітня вважається загальновизнаним Святом Гумору. Саме цього дня за порцією жартів та веселощів до бібліотеки завітали учні 5-Б класу СПМШ №16. Для них бібліотекарі підготували сміхопанораму «Смішинки-веселинки». Зал неодноразово підривався сміхом від дитячих анекдотів та добірки смішних речень з дитячих творів, які підготувала бібліотекар Світлана Могорит. З великим захопленням діти взяли участь у конкурсі «Гра зі словами», де треба було проявити неабияку кмітливість.                 
Жменькою сміху всім на втіху стала книжкова виставка, на якій були представлені твори класиків гумору та місцевих гумористів.