вівторок, 29 вересня 2015 р.

Вітаємо!


Незвичайні бібліотеки світу

Дивна річ! Незважаючи на наявність інтернету в кожному будинку і десятки мільйонів електронних книг, що продаються в світі щорічно, люди не перестали ходити в бібліотеку. Причому, для всіх поціновувачів паперової книги будуються все нові і нові бібліотечні будівлі, які є справжніми шедеврами архітектури.

Ми познайомимо вас з деякими незвичайними бібліотеками світу, які зачаровують своєю оригінальністю і красою.


  • Національна бібліотека Мінська, Білорусь

Гордість Мінська – новітня сучасна бібліотека величезних розмірів. Одна з найбільших у світі, бібліотека включає цілий комплекс будівель. Будівництво велося з 2002 по 2005 рік. Незвичне підсвічування будівлі – гігантський різнобарвний екран включається щодня із заходом сонця і працює до опівночі. Візерунки на ньому постійно змінюються.




  • Бібліотека в Колумбії

Розкішні сучасні бібліотеки є не тільки в центрі мегаполісів. Наприклад, в колумбійському місті Медельїн бібліотека розташована за межами міста в джунглях. Вона стоїть на скелі і виглядає, ніби покинуте місто якоїсь давньої цивілізації.





  • Публічна бібліотека в Канзас Сіті, США
Унікальний дизайн цієї бібліотеки зробив її відомою на весь світ. Стіни будівлі виконані у вигляді книг, розташованих на бібліотечні полиці з назвою та іменем автора. Розміри кожної з таких "книг" приблизно 8х3 метра. Бібліотека була побудована таким чином, щоб зацікавити жителів до читання.






  • У Сінгапурі знаходиться публічна бібліотека Bishan.

Бібліотека виглядає стильно і сучасно не тільки зовні, але й всередині. В ній є спеціально відведені місця для обговорення думок з приводу тієї чи іншої прочитаної книги. Стіни оздоблені яскравими кольоровими скельцями, які змушують внутрішнє оздоблення світитися всіма барвами веселки. Дах також зі скла, що збільшує потік світла.








  • Олександрійська бібліотека, Єгипет

На місці легендарної Олександрійської бібліотеки, знищеної майже 2000 років тому, була зведена бібліотека Олександріна.             Будівля розташовується всередині басейну і збудована в формі диску, уособлюючи одночасно і схід сонця знань, і давньоєгипетського бога сонця Ра. Всередині знаходиться цілий бібліотечний Всесвіт: гігантський фонд на 8млн. книг, читальні зали, конференц-зал, спеціалізовані бібліотеки для сліпих, 4 галереї мистецтв, лабораторія з реставрації стародавніх рукописів і навіть планетарій.


пʼятницю, 25 вересня 2015 р.

Я пелюстками серця обійму цілий світ

        Протягом останніх років наша бібліотека запрошує на зустріч зі своїми читачами талановитих людей Київщини. Цими теплими осінніми днями до нас завітала поетеса зі Сквири Юлія Хандожинська.                                     «Твори добро!» – під цим гаслом рік за роком ця красива жінка в своїх віршах говорить правду, вчить прощати, підставляти плече допомоги нужденним, а ще проганяє подалі думки, які роблять нас нещасними.
«У житті по-різному буває
І нам від нього не втекти.
Буває, радість обіймає,
Буває – спалює мости...»
         На заході Юлія Миколаївна презентувала три останні збірки.
         Збірка «Бентежить Душу батьківська земля»  утверджує гуманізм людини, наповнена любовю до матері, до родини, до рідного містечка.
     Дитинства дні
Зворушливо серцю дивитись
На рідні з дитинства краї,
Та хочеться там зупинитись,
Де бігали ноги малі.
Де тином плелось гарбузиння,
Кропива чіплялась до п’ят,
Снувалось кудись павутиння,
Де квочка водила курчат.
Криниця, на бік похилившись,
І кіт вже спочити приліг,
Так хочеться просто спинившись,
Душею втекти від усіх.
Зворушливо серцю дивитись,
Пригадуєш все, як вісні,
Не можеш слізьми, щоб не вмитись,
В дитинства минулого дні.    
«Я пелюстками серця обійму цілий світ» – казково демонструє чотири пори
року. "Весна чаклує, мов фея. Літо у ромашковім платті танцює. Осінь сердита мов зла мачуха. Зима морозами скрипить".

Осінній сад
Такі холодні темні ночі.
Сумні, буденні сірі дні.
Вітер осінній щось шепоче,
Тривожить серденько мені.
Пожовкле листя оппадає,
Льодянить душу листопад,
Бо із роками пропливає,
Життя, як той осінній сад.


        

У збірці «Мрії у вогні не згорають» показана громадянська позиція авторки, її співпереживання за воїнами-земляками, засудження агресора, теплі думки про мир, який обовязково повернеться в Україну.

Вже скільки виплакано сліз.
Ніхто таке і не просив,
Від куль і диму світ жахнеться,
Навіщо кровопролиття?
Де не одне життя хитнеться
Вже скільки виплакано сліз,
У матерів які не спали,?
Невже вони для цих катів,
Своїх синочків годували
Стогне земля і клекотить
Так кожну ніч і аж до рання
                                                   А Україна в нас одна
                                                   Вона і перша і остання...!

середу, 23 вересня 2015 р.

Світован українського слова

          «Мудрість – це безконечний скарб для людей», – каже Святе письмо. – Хто її осягає, стає учасником Божої приязні, бо доручає Йому дар знання й просвіти». Саме такі мудрі книги виходять з-під пера відомого українського письменника, журналіста, члена Асоціації українських письменників Мирослава Дочинця.                                                       22 вересня в Центральній бібліотеці нашого міста відбулася зустріч читачів з відомим письменником. 
Книги Мирослава Івановича користуються великою популярністю серед прихильників мудрого слова. В його прозі є все – шляхетний стиль, тонка дотепність, призабутий романтизм, детективна інтрига, непідробна читабельність.                 Наша бібліотека придбала нові видання книг автора. Запрошуємо прихильників української прози долучитися до життєвої мудрості Мирослава Дочинця.

Щоб більше інформації дізнатися про книгу - натисни на картинку

       

              

                 

понеділок, 21 вересня 2015 р.

Нехай дадуть нам в мирі жить

(21 вересня - Міднародний день миру)
Україна в нас єдина

Рідненька чаєчко-Вкраїно
На світі ти у нас одна.
Для нас найкраща і єдина,
Нехай тебе ніхто не розділя.
Ми не бажаєм зла нікому,
Нехай дадуть нам в мирі жить,
Ми дамо раду самі в своїм домі,
Вночі хай мирно мати і дитина спить.
Хто сіє ворожнечу між народу,
Йому на світі буде важко жить,
Ми не віддамо свою свободу
І будем край свій боронить.
Нехай же вороги запам'ятають
Що йти проти народу - то велике зло.
Від цього вони щастя не зазнають, 
Нехай опам'ятаються, щоб пізно не було.

     
 Наша бібліотека отримала в подарунок нову збірку поезій і прози «Барвінкова Сквирщина» від колеги Василя Скрида, ім’я якого міцно закріплюється на літературному обрії Київщини. Досвідчений поет, прозаїк, провідний бібліотекар Чубинської бібліотеки-філіалу, керівник літературного гуртка «Червоні вітрила», лауреат премії ім. Саліми Музиченко, аспірант Василь Скрид вклав у нову збірку всю свою любов до України, її чаруючої природи, батьків та рідної домівки. Це сповідь людини, яка понад усе цінує рідну землю, де найтепліший споришевий килимок, найніжніша солов’їна пісня, найдорожчий вранішній поцілунок та найпрацьовитіші його односельці.                                   А загалом посвята ця – Сквирщині.



пʼятницю, 18 вересня 2015 р.

День народження смайлика

19 вересня 1982 року професор Університету Карнегі-Меллона Скотт Фалман уперше запропонував використовувати три символи, що йдуть підряд - двокрапка, дефіс і дужку, для позначення «усміхненого обличчя» в тексті, який набирається на комп'ютері. 
Це було серйозним поповненням електронного лексикону. :-)

вівторок, 15 вересня 2015 р.

Пригорща літа від Любові Завіщаної

Сонце день починало
У ясній високості.
Запросило нас літо
На прощання у гості...

        
Цими теплими осінніми днями члени клубу «Вікторія» Академії пенсіонерів мали змогу насолодитися віршами-спогадами від поетеси Любові Завіщаної на презентації нової її збірки «Пригорща літа». Завідуюча бібліотекою Катерина Волинець розповіла присутнім про творчість поетеси, познайомила з попередніми збірками її віршів, детальніше зупинилась на новій. А потім зазвучали теплі і щирі слова поетеси:


Я напишу про літо, про тепло,
Про запах трав і про купальські ночі
Про те, без чого літа б не було...
І будуть одкровення ті пророчі.

Я не мольфар і не чаклунка, ні:
Яскраве сонце очі мої мружить,
Казки шепочуть трави навесні,
І сняться сни про сонцесяйні ружі....

Літаю в снах щаслива од пісень,
Цілую день, голублю роси й віти,
Стрічаю світ і розвидняю день,
Бо вмію світ по-справжньому любити!

пʼятницю, 11 вересня 2015 р.

Зі святом тебе, рідне місто!

Білій Церкві - 983
Біла Церква сучасне українське місто з багатою історією. Воно є найбільшим культурним осередком Київської області. Засноване 1032 року на березі річки Рось великим Київським князем Ярославом Мудрим. Стародавня і перша назва нашого міста – Юр‘їв.  Місто з археологічними та культурними пам’ятками різних часів, назвами вулиць, площ та парків, що присвячені відомим діячам різних епох.

Але головним багатством Білої Церкви є люди, звичайні його мешканці, які своєю мирною та ратною працею творили і творять його історію, примножуючи досягнення та надбання попередніх років, роблячи його ще красивішим та привабливішим для наступних поколінь.



четвер, 10 вересня 2015 р.

Той, кому перо служить за меч

На світі є багато талановитих митців, але історія пам’ятає тільки тих, хто йде своїм неповторним шляхом, тих, хто вміє зачепити своєю творчістю за душу. Якщо це талановитий письменник, то він має власний погляд на минуле, власну точку зору на події сьогодення, пише з гумором про сумне, з жалем про наболіле і читати його ніколи не нудно. Саме таким є відомий український письменник та громадський діяч, талановита творча людина Олег Чорногуз.
На довгоочікувану зустріч з відомим українським письменником-сатириком в центральній бібліотеці нашого міста зібралося багато прихильників його творчості. Серед них і наша колега Тетяна Сулейманова, якій вдалося поспілкуватися з гостем та придбати книги з дарчим підписом.

Олег Чорногуз в українській літературі заявив про себе як автор перших і поки що єдиних сатиричних романів. Його сатиричні твори «Аристократ з Вапнярки» і «Претенденти на папаху», сатирико-публіцистичний роман «Вавилон на Гудзоні» увійшли до кращих перлин української літератури. 





"Рабів на бал не запрошують" - одна з останніх книг письменника.

 Це своєрідна історія виходу українців із російського рабства і водночас енциклопедія кількасотлітньої війни імперської Росії з Україною, що ніколи не припинялась, і ведеться досі. Сатирична публіцистика Олега Чорногуза, що наповнює унікальне видання, на базі достовірних джерел доторкається найбільш спірних епізодів цієї війни, які сучасна імперська Росія невтомно використовує не тільки з метою оббріхування української нації, а й для перекладання власних зрад і воєнних злочинів на українські національно-патріотичні об'єднання різних епох. 

вівторок, 8 вересня 2015 р.

День відкритих дверей у Малій академії наук учнівської молоді

«Щоб працювати творчо, треба багато читати», -  про це говорила Катерина Василівна Волинець, завідувачка бібліотекою філіалу №9 м. Білої Церкви на Дні відкритих дверей у Київському комунальному позашкільному навчальному закладі «Мала академія наук учнівської молоді», який відбувся 4 вересня 2015 року. Школярі мали змогу почути про цікаву роботу бібліотеки, довідатися, який величезний книжковий фонд (50 тис. примірників), а також про вклад бібліотеки у розвиток науково-дослідницької роботи учнів- членів МАН України.

Вереснева просинь запросила в гості молоду наукову зміну, що плекає рідне слово, українську мову, черпає знання з історії та географії, вивчає таємниці космосу, цікавиться нашою минувшиною, а ще прагне покорити Всесвіт неабиякими знаннями з математики та фізики, відкрити невідомі світи і знайти свою стежину до незвіданих вершин пошукової діяльності, щоб утвердити в усьому світі справжнє ім’я українця.
Строкаті айстри та барвисті жоржини, відкриті обличчя та допитливі погляди юнаків і дівчат, вчителі, науковці, керівники гуртків, працівники закладу зустрілися на цьому розкішному святі.
З вітальним словом звернулася до всіх присутніх Тетяна Василівна Петровська, директор Київського обласного комунального позашкільного навчального закладу «Мала академія наук учнівської молоді», кандидат педагогічних наук.
Тетяна Василівна познайомила гостей з перспективами наукової діяльності закладу, розповіла про результати роботи Малої академії наук учнівської молоді та поділилася творчими планами роботи на майбутнє.
Цікавою була презентація сайту Малої академії наук учнівської молоді, яку підготувала Тетяна Миколаївна Рибченко, заступник директора з навчально-виховної роботи. Юні науковці мали змогу побачити ту велику масштабну роботу, яку проводить позашкільний навчальний заклад, дізнатися про учнів - переможців в різних етапах конкурсу – захисту науково- дослідницьких робіт учнів - членів МАН України, відкривши рубрику «Особистості».

четвер, 3 вересня 2015 р.

30 років без Василя Стуса

4 вересня 1985 року в карцері табору особливого режиму ВС-389/36, що знаходився біля села Кучино Пермської області пішов із життя 47-річний український поет-шістдесятник Василь Стус  - людина, що стала символом Українського Опору другої половини ХХ століття, ключовою постаттю духовного життя доби. 
Важко переоцінити роль, яку відіграла постать Василя Стуса у розвитку української літератури, відновленні української державності та національної ідеї. 



БІОГРАФІЯ


Сховатися од долі - не судилось.
Викладка літератури творів В.Стуса
Ударив грім - і зразу шкереберть
пішло життя. І ось ти - все, що снилось,
як смертеіснування й життєсмерть.
Тож іспитуй, як золото, на пробу
коханих, рідних, друзів і дітей:
а чи підуть крізь сто твоїх смертей
тобі услід? А чи твою подобу
збагнуть - бодай в передкінці життя?
Чи серцем не жахнуться од ознобу
на цих всебідах? О, коли б знаття...
Та відчайдушно пролягла дорога
несамовитих. Світ весь - на вітрах.
Ти подолала, доле, слава Богу.

На хижім вітрі чезне ниций страх.

вівторок, 1 вересня 2015 р.

Життя шкільного сторінки хай будуть сонячні й щасливі

Який щасливий день сьогодні,
Веселий, радісний, ясний,
Це, гомінливий і погожий
Почавсь навчальний рік новий.


        
            Ми всі його чекали, ми всі до нього готувалися. День знань для нас, як і для мільйонів українців, надзвичайне свято. Адже саме в цей день діти не просто ідуть до школи, вони впевнено крокують у своє майбутнє – світле,радісне, щасливе.                   «Бачити Україну в бажаному мирі» - так називається книжкова виставка, яка відкрилася напередодні в бібліотеці філіалі №9. Першими її переглянули  наші друзі-читачі 4-в класу СПМШ №16 (класовод О.Величанська). Крім того,  діти стали учасниками святкового дійства «Життя шкільного сторінки хай будуть сонячні й щасливі», на якому звучали вірші і пісні про Україну, школу, мир. Діти з цікавістю слухали про видатних людей нашого краю, переглянули документальний фільм про історію України, її сучасність. Найбільше сподобався їм відеоматеріал «Українцям є чим пишатись», гасло якого «Це наше і це твоє».



Вітаємо!