пʼятницю, 30 січня 2015 р.

Персонажі Сонячної країни Всеволода Нестайка


До 85-річчя від дня народження Всеволода Нестайка бібліотека підготувала масові заходи для читачів різних вікових категорій. Учні 4-А  і 4-Г класів СПМШ №16 були запрошені на веб-огляд «Персонажі Сонячної країни Всеволода Нестайка», і мали змогу переглянути буктрейлери до книг «Дивовижні пригоди в Лісовій школі» та «Чарівні окуляри». Бібліотекарі молодшого відділу  Т.Ковалінська і Г.Чередник розповіли про цікаві епізоди дитячих років письменника, багато яких лягли в основу його відомих творів. Для юних читайликів була підготовлена вікторина «Чи знаєте ви твори В.Нестайка» і змістовні відповіді дітей підтвердили: «Так. Знають».                                              
Пятикласники Білоцерківського колегіуму стали мандрівниками літературного диліжансу «Пригоди в країні книжок Всеволода Нестайка». Бібліотекар Світлана Могорит підготувала відео презентацію «Знайомці з країни сонячного дитинства» і продемонструвала уривок з кінофільму «Тореадори з Васюківки».                                        Діти мали можливість більш детально познайомитися з творчістю В.Нестайка, переглянувши книжкову виставку «Віват, Тореадори». 
         

Увага! Конкурс!

Шановні читачі, учні 1 – 11-х класів!
Запрошуємо вас взяти участь у 
Всеукраїнському  сімейному конкурсі 

“Книга пам’яті  мого роду”

з виготовлення книжки-саморобки, який проводить
 Національна бібліотека України для дітей.
Міський етап конкурсу проводиться з
1 січня по 1 квітня 2015 року.
Переможці отримають дипломи і подарунки, а їхні роботи будуть передані до центрального  організаційного комітету  для подальших оцінок.
“Книга пам’яті мого роду”  може висвітлювати  родинні історії або розповіді про представників родини, які брали участь  у Другій світовій війні – на фронті, в тилу, в партизанських загонах, в підпіллі, були вивезені до Німеччини і має бути виконана на аркушах формату А4 з використанням будь-яких матеріалів  та за допомогою  різних технік, відеокнига виконується у форматі mp3, тривалість не більше 5 хв.
Детальніше про конкурс можете дізнатися у своїх бібліотекарів та з “Положення по проведенню першого етапу Всеукраїнського сімейного конкурсу” на сайті “Бібліотеки Білої Церкви” та  блогах бібліотек.

Оргкомітет.
Положення про конкурс

вівторок, 27 січня 2015 р.

Жива книжкова полиця

Віднедавна в бібліотеці запроваджений соціальний рух - буккросинг «Жива книжкова полиця». Суть руху полягає в обміні прочитаними книгами та іншими виданнями.     Буккросинг – практика залишати книгу в публічному місці, щоб інші люди прочитавши її, вчинили так само. При цьому  не потрібний читацький квиток,  книги не мають номерів та шифрів. Ви вільні у виборі та в термінах повернення книги.                                               Полички вільного обміну книг діють у вестибюлі молодшого відділу для батьків читачів-дітей. Серед запропонованих книг – пригоди, детективи, фантастика, фентезі, жіночі романи, твори письменників-класиків та видання на допомогу сімейного виховання. Приєднуйтесь до всесвітнього ідейного руху буккросинг! Давайте мінятися книгами!

четвер, 22 січня 2015 р.

Наша сила в єдності


Свою Україну любіть. 
Любіть її… Во время люте. 
В останню, тяжкую минуту 
За неї Господа моліть.
                                   
                                                                         Т.Г.Шевченко

середу, 21 січня 2015 р.

21 січня - Міжнародний день обіймів


Обійми мене ніжно за плечі,
Хай відчую твою я любов.
Оксамитом огорне нас вечір.
Ні, не треба цих зайвих розмов.

Ці обійми... Я в них розчиняюсь,
У очах волошково-ясних.
Пелюстковим дощем умиваюсь
Із медових цілунків, палких.

пʼятницю, 16 січня 2015 р.

Поет і вчитель Микола Сом

5 січня цього року виповнилося 80 років від дня народження відомого українського поета Миколи Даниловича Сома, уродженця села Требухів Броварського району. Ліричний голос поета відомий шанувальникам поетичного слова з 1957 року, коли вийшла його перша збірка «Йду на побачення», а згодом одна за одною виходять поетичні збірки: «Вікнами до сонця», «Вишиванка», «Б ю чолом», «Дума над вогнем», «Моєї радості сльоза», «Мрія», «Присвяти і послання», «Стежка до океану», «Товариство», «Хроніка воєнного дитинства», «Сто епітафій» та ін. Його вірші перекладено на багато мов світу, і звучать вони ніжними словами, чарівними піснями, дотепним гумором у душах його шанувальників.                     Літературну годину «Поет і вчитель Микола Сом» підготувала і провела провідний бібліотекар бібліотеки-філіалу №9 Ірина Люшинська для учнів 6-х класів СПМШ №16. Розповідь почалася відомим віршем «Відповідь на анкету»:
Хто я такий?
Пишу: Микола Сом,
І ще пишу: син коваля Данила.
Де народився?
В полі за селом
Мене красива мати спородила.
         Ірина Вікторівна розповіла дітям про життєвий і творчий шлях поета, його навчання на факультеті журналістики Національного університету ім.Т.Шевченка, дружбу зі славетним поетом Василем Симоненком, з яким разом навчався. На зустрічі звучали вірші поета, а також пісні, знайомі з дитинства:
Хай  сниться  вам,  діти,  дідусева  казка,
В  якої  щасливий  кінець.
Хай  татова  сила  і  мамина  ласка
Іде  до  маленьких  сердець.


пʼятницю, 9 січня 2015 р.

Нова радість стала


П`ятого січня у бібліотеці були підведені підсумки щорічного загальноміського конкурсу на кращу новорічно-різдвяну листівку “Нова радість стала”. За умовами конкурсу листівки будуть передані соціально-незахищеним верствам населення, а також воїнам із зони АТО та пораненим солдатам, що лікуються у Білоцерківському шпиталі. 
      Вісімдесят учасників конкурсу виготовили більше 100 листівок з привітаннями і побажаннями здоров`я та миру. Участь у конкурсі взяли читачі бібліотек міста, учні недільної школи Спасо-Преображенського Собору, Володарської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату, а також група “Пізнайко” ДНЗ №8 “Золотий півник”.   
       Окрасою свята став виступ народного фольклорного ансамблю “Родинонька” села Дрозди Білоцерківського району, у виконанні якого прозвучали знайомі з дитинства і маловідомі колядки, щедрівки, посівалки, а також українські народні пісні. Як гімн єднання, гуртування навколо національної ідеї прозвучали слова із пісні:

Єднаймося, любо родино,
Хай наша свята Україна,

Цвіте як калина...


неділю, 4 січня 2015 р.

Хай здійснєю бажання рік Новий


Новий рік – це світле, добре і радісне свято, яке об`єднує людей, дарує їм радість спілкування, надію на краще майбутнє.              Для дітей, насамперед, це подарунки, піднесений настрій і очікування дива.             
      На зустріч до читачів завітали казкові герої – Дід Мороз зі своєю внучкою Снігуронькою, пірати-розбійники, чаклуни з феями, гномики з принцесами та інші новорічні персонажі. Злі розбійники не хотіли впускати Діда Мороза і Снігуроньку до дітей на свято, але велике дитяче бажання зустріти Новий рік з подарунками, перемогло недобрі наміри піратів. Діти своїми віршами, піснями і танцями так розчулили розбійників, що вони вирішили разом з усіма зустрічати Новий рік, водити хороводи, гратися в цікаві ігри, веселитися від душі.    
      А закінчилося все, як у казці – добро перемогло зло, діти отримали подарунки, а Дід Мороз і Снігуронька були щасливі тим, що побували на святі у таких чудових дітей. У ролях головних персонажів свята виступили читачка нашої бібліотеки Аліна Захарова та батько юного читача Данила Волинця Євген.