пʼятницю, 26 вересня 2014 р.

Українську книгу для дітей визнано однією з найкращих у світі

Філософська історія для дітей Тараса та Мар'яни Прохаськів "Хто зробить сніг" потрапила в один з найпрестижніших світових каталогів дитячих книг - "Білі ворони".
"Білі ворони" - це список 250 кращих дитячих книг з понад 40 країн світу. Каталог виходить щорічно з 1996 року. Фахівці вибирають із книг, що надходять у Міжнародній молодіжній бібліотеки (International Youth Library, IYL) в Мюнхені з усього світу, кращі видання і формують ТОП-список.

Серед критеріїв оцінки найкращих книг - літературний стиль і дизайн, універсальність теми, новаторські художні рішення. Каталог "Білі ворони" вважають одним із ключових орієнтирів у світі дитячої і підліткової літератури, який визначає світові тенденції для критиків, видавців, продавців книг.

Книга "Хто зробить сніг", яку написали Тарас Прохасько і Мар'яна Прохасько, стала переможцем конкурсу "Книга року ВВС - 2013" в номінації "Дитяча книга року ВВС - 2013", а також отримала премію "Літакцент року 2013" в номінації "Поезія і проза для дітей "і посіла перше місце рейтингу" Книга року 2013 "в номінації" Дитяче свято ".
Проілюструвала книгу також Мар'яна Прохасько.

повідомлення з порталу NEWSru.ua


середу, 24 вересня 2014 р.

Книжкова скарбничка

До Всеукраїнського Дня бібліотек для п’ятикласників СПМШ №16 (класовод Л.Єсюк) була підготовлена книжкова скарбничка, відкриваючи яку, діти дізнавалися про історію виникнення нашої бібліотеки, цікаві художні книги, довідкові і періодичні видання. Юні читачі взяли участь у літературній вікторині «Хто багато читає, той відгадає».   

вівторок, 23 вересня 2014 р.

Немеркнуще світло народного подвигу: До Дня партизанської слави

             
22 вересня в Україні відзначається День партизанської слави. Саме в цей день до бібліотеки завітали шестикласники СПМШ №16 (класовод Н.Грабовецька).                          Увазі читачів  була запропонована розповідь провідного бібліотекаря Ірини Люшинської про партизанський рух в Україні у роки Великої Вітчизняної війни.                                                                                                                                    Бесіду біля книжкової виставки “Діти-герої” провела бібліотекар Тетяна Куценко. Присутні переглянули документальний фільм “Діти і війна: маленьких на війні не буває”.


четвер, 11 вересня 2014 р.

Син зачарованої Десни

10 вересня виповнилося 120 років з дня народження великого українського письменника, кінорежисера, кінодраматурга, художника та класика світового кінематографу Олександрові Довженку. Всесвітнє визнання його таланту незаперечне, бо ще в 1958 році на спеціальному конкурсі в Брюсселі серед дванадцяти найкращих фільмів усіх часів і народів названо було й неозвучену ще тоді “Землю” українського режисера. До цієї значної події бібліотека спільно з учителями української мови і літератури ЗОШ №6 Г.Качкою і Т.Омельченко та їхніми вихованцями підготувала для членів клубів «Вікторія», «Сузір’я» та «Олександрія» Академії пенсіонерів літературний вечір «Печаль душі і радість босоногого дитинства». Завідуюча бібліотекою К.Волинець розповіла про життєвий і творчий шлях Олександра Довженка. Присутні мали змогу подивитися уривки з відомих кінофільмів «Земля», «Щорс», «Україна в огні» та «Поема про море». Учні школи читали вірші-присвяти О.Довженку, а також уривки з його творів. 
До цього заходу бібліотекар Світлана Могорит підготувала презентацію «Син зачарованої Десни» і відеокліп на українську народну пісню «Брати мої», яка органічно переплітається зі словами Олександра Довженка про славні сторінки нашої історії «Живуть в народній душі великі імена Наливайка, Богдана Хмельницького, Богуна, Кривоноса, Кармалюка, – І кличуть до бою за свободу, за життя України, за славу». 

понеділок, 8 вересня 2014 р.

Граючись - навчаємось

На гостини до бібліотеки завітали вихованці ДНЗ №19 «Кобзарик» (вихователь О.Наконечна). Для дітлахів бібліотекарі підготували розважально-пізнавальну подорож «Острів дитинства», на якому їх чекали ігри, забави, а також острівці запитайликів «Що? Де? Коли?». Цей захід став для маленьких читайликів першою сходинкою підготовки до школи. «Граючись – навчаємось» – такий девіз програми розвитку дошкільнят «Вчися бути сонечком», яка розроблена і по якій працює бібліотека вже шостий рік



понеділок, 1 вересня 2014 р.

День знань в бібліотеці

Знову свята радісні хвилини, 
Безліч вересневих привітань.
Здрастуй, школо! Ненька-Україна
Нас вітає всіх із святом Знань!

Перше вересня  довгоочікуваний день для всієї дітвори — день зустрічей, день усмішок, день Першого шкільного дзвоника. Стало доброю традицією проводити перший урок в бібліотеці, який присвячений в цьому році рідній Батьківщині «Україна – єдина країна». До бібліотеки завітали учні 3-В класу СПМШ №16 (класовод О.Величанська). Для третьокласників бібліотекарі Галина Чередник і Тетяна Ковалінська підготували цікаву розповідь про Україну, а також віртуальну подорож по визначних місцях країни. Діти продемонстрували свої знання історії і літератури рідного краю, відповідаючи на запитання краєзнавчої вікторини  «Мій рідний край, як я тебе люблю».