середу, 30 квітня 2014 р.

Колектив бібліотеки вітає з днем народження свою завідуючу 
Катерину Василівну Волинець.

Бажаємо миру і світлої долі,
Запалу, енергії, сили доволі.
Творчого вогнику, віри й наснаги,
Щедрості серця, людської поваги.
На довгих стежках Вашої ниви
Будьте завжди Ви здорові й щасливі!
  




пʼятницю, 25 квітня 2014 р.

У писанці життя й надія воскресає


Писанка була і буде не просто орнаментованим яйцем. Вона оберігає від хвороб, охороняє домівку від злого і лихого, є джерелом життя і добра. Своє бачення великодніх традицій читачі нашої бібліотеки показали в своїх роботах на виставці-конкурсі "О, писанко - ти символ України, любові й миру вічна берегиня!". Серед переможців Максим Захаров з роботою "Дорога до храму", Вероніка Черненко - "Великодній ранок", Марія Вовченко - "Запах свіжоспеченої паски", Ліза Колесник - "Світле Воскресіння", Катерина Танчик - "Божа благодать", Богдан Коробка - "Великоднє дерево", Катерина Скороход - "Радість Воскресіння".                                                                                 Писанка - це неповторне багатство. Його треба берегти, як безцінний скарб. Ми пишаємося, що наші читачі - юні художники бережуть і примножують славні традиції великоднього писанкарства.


четвер, 24 квітня 2014 р.

Радимо прочитати

  Надійшла нова книга

Кобзар білоцерківський: До 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка / [упоряд., ред. В.Іванців; худ. оформ. Г.Невінчаної]. – Біла Церква: Білоцерківдрук, 2014. - 216с.: іл.

Ця книга - частина величного
творчого спадку Тараса Шевченка, найпопулярніша на білоцерківському Пороссі, в якій досліджено особистий зв'язок Кобзаря з нашим краєм.


четвер, 17 квітня 2014 р.

Літо метелика

І сходило, і проростало,
І зеленіло, і цвіло...
Над чорнобривцями – світало,
і «боже сонечко» літало...
Г.Калюжна

Живемо в очікуванні літа – теплого, ласкавого, сонячного, оспіваного в піснях, віршах і прозі. Першим промінчиком-вісником літньої благодаті в нашій бібліотеці стала книга Галини Калюжної «Літо метелика». Нова книга лірики, прози, пісень з’явилася після смерті поетеси, але почуття любові, вірності, кохання  наповнюють життям навколишній світ, охоплюючи своєю добротою і небо, і землю.
Презентація книги нашої землячки відбулася в клубі «Вікторія» Академії пенсіонерів в приміщенні Білоцерківського колегіуму. Про життя і творчість поетеси розповіла бібліотекар Тетяна Сулейманова. Звучали вірші у виконанні Світлани Могорит, а також присутні в залі мали можливість подивитись відеокліпи пісень народного артиста України Павла Дворського на вірші Галини Калюжної.


неділю, 13 квітня 2014 р.

Всесвітній день авіації і космонавтики

Світ, у якому ми живемо, величний і неозорий. Простір не має ні початку, ні кінця, він безмежний. Уяви, що ти летиш на космічному кораблі з невичерпними запасами енергії десь аж у кінець Всесвіту, до якоїсь найдальшої зірки. І що ж далі? А далі – знову неосяжний простір.                                                                                                                         12 квітня 1961 року громадянин СРСР майор Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин.                                        Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України. Політ відбувся 19 листопада 1997 року на космічному кораблі «Колумбія». Політ у складі міжнародного екіпажу тривав 15 діб 16 год. 35 хв. Про це повідомляє Державне космічне агентство України.
         Український космонавт-дослідник виконав широкий спектр робіт в рамках Спільного українсько-американського експерименту, завданням якого було дослідження впливу мікрогравітації на ріст та розвиток вищих рослин.
 
        
Уперше, під час польоту Леоніда Каденюка, у космосі побували тризуб, український прапор та пролунав гімн Незалежної України.                                                     Яскраві успіхи космонавтики – закономірний результат самовідданої праці багатьох тисяч людей, десятків трудових колективів, які роблять все від них залежне в ім’я прогресу космічної галузі.

Про це та багато іншого ви дізнаєтесь з книг:

Гагарина В.И. 108 минут и вся жизнь / В.И.Гагарина. - изд. 3-е, дополн. - М.: Мол. гвардия, 1986. - 160 с.: фото.

Ця книга про Юрія Гагаріна, про людину планети Земля, який першим зробив крок в космічний простір, про його життя і кохання, покликання та ідеали.              Ця книга про важкий шлях в космос, 108 хвилин зіркового польоту. 
Написала книгу дружина космонавта-1 Валентина Гагаріна.







Докучаев Ю.А. Юрий Гагарин / Ю.А.Докучаев; худож. Ю.Копейко. - М.: Дет. лит., 1981. - 144 с.: ил., фотоил.

Книга автора, який знав Юрія Гагаріна багато років, включає документальні матеріали і спогади самого Ю.Гагаріна, а також і розповіді його друзів. 
Книга для читача середнього і старшого віку. Містить численні ілюстрації та фотографії. 








Космос: дит. енцикл. / Авт.-упоряд. Т.І.Гонтарук; худож.: О.В.Кардашук та ін. - К.: Школа, 2005. - 414 с.: іл. - (Я пізнаю світ).

"Космос" - один з томів популярної енциклопедії "Я пізнаю світ".
Видання ілюстроване, має предметно-іменний покажчик. Воно буде цікавим як для дітей, так і для дорослих.








Челлонер Дж. Атлас космосу / Дж.Челлонер; пер. з англ. О.В.Буйвол. - Х.: Видавництво "Ранок", 2005. - 80 с.: іл.

Безліч відкриттів може зробити той, хто прочитає "Атлас космосу". 
Ця книга розповідає про те, що таке астрономія. Ви побуваєте на планетах Сонячної сиситеми, дізнаєтесь, що являють собою астероїди й метеорні тіла, зорі та галактики, чорні діри й туманності.
"Атлас космосу", ілюстрований кольоровими картами зоряного неба, фотографіями та малюнками, призначений для широкого кола читачів.



   



вівторок, 8 квітня 2014 р.

Пропонуємо ознайомитися з новими надходженнями сучасної дитячої літератури до нашої бібліотеки:


Ведмежаткове сонечко: казки. - Х.: Белкар-книга, 2012. - 48 с.: іл. - (Промінець).

До цьєї книжки увійшли кращі казки відомих українських письменників Юрія Ярмиша і Олени Пчілки. Їх твори вчать добру, вірності, сміливості, відкривають маленьким читачам змогу поринути у світ неймовірних пригод.
Дана книга може використовуватися вихователями та батьками у виховному процесі, а також буде цікава маленьким читачам особисто.

Книга барвисто ілюстрована, призначена для дітей молодшого віку (дошкільнят).

Для малят про звірят: вірші / Упорядник Г.М.Кирпа - Х.: Белкар-книга, 2013. - 48 с.: іл.

До збірки увійшли найкращі зразки української гумористичної презії про тварин. Читаючи їх малята навчаться любити і поважати братів наших менших, здійснювати гарні вчинки.               Для дошкільнят і дітей молодшого шкільного віку.


Добра наука: оповідання, вірші / Упорядник Г.М.Кирпа. – Х.: Белкар-книга, 2012. – 64 с.: іл. – (Веселка).

До збірки увійшли цікаві твори відомих українських письменників, які навчать дітлахів бути добрими, сміливими, вмінню дружити, поважати старших і допомагати молодшим.
Для дошкільнят і і дітей молодшого шкільного віку.







Казка збирає друзів. – Х.: Белкар-книга, 2012. – 64 с.: іл. – (Веселка).

Ця книга може використовуватися вихователями та батьками у виховному процесі,а також буде цікава маленьким читачам особисто. До неї ввійшли відомі народні та авторські казки. Читаючи їх, малята навчаться відрізняти добро від зла, здійснювати гарні вчинки, бути добрими та розумними.
Для дітей молодшого шкільного віку. 

Казки веселого лісовичка. – Х.: Белкар-книга, 2012. – 64 с.: іл. – (Веселка).

До збірки увійшли авторські та народні казки. Читаючи їх, малята навчаться відрізняти добро від зла, здійснювати гарні вчинки, бути сміливими і кмітливими.
Для дітей молодшого шкільного віку.









Коршунова А. Паровозик Пузя: повість / мал. Олени Трусової. – Х.: ТОВ «Сінтекс, ЛТД», 2012. – 64 с., іл. – (Сонечко).

Маленькі казкові оповідання, веселі й цікаві, відкривають таємниці чарівного куточка, який, виявляеться, зовсім поряд, за огорожею Дитячого парку. Вони розповідають про справжню дружбу, доброту й відповідальність, про те, як треба любити й цінувати світ, у якому живеш.
Коти-розбійники: дитячий детектив. – Х.: Белкар-книга, 2012. – 48 с.: іл. – (Промінець).

Разом з кмітливими і хоробрими героями захоплюючих казкових детективів, що ввійшли до цієї збірки, юні читачі потрапляють у вирій захоплюючих та неймовірних подій, які навчать їх винахідливості, цілеспрямованості, взаємоповазі, доброті.

Для молодшого шкільного віку.


Мандрівка у казку. – Х.: Белкар-книга, 2012. – 64 с.: іл. – (Веселка).

До збірки ввійшли народні казки. Вони навчать маленьких читачів бути добрими, кмітливими, сміливими, винахідливими, справедливими, поважати оточуючих, любити тварин.
Для дошкільнят і дітей молодшого шкільного віку.










Мишача рада: українські народні казки. – Х.: Белкар-книга, 2012. – 48 с.: іл. – (Промінець).

Ця збірка казок для наймолодших читачів, які роблять перші кроки в читанні. Книга призначена для вироблення в дітей навичок техніки читання текстів по складах. До збірки увійшли відомі українські народні казки. Читаючи їх, малята навчаються відрізняти добро від зла, здійснювати гарні вчинки.
Для дітей дошкільного віку.



Городецька Т.П. Уроки мудрої ведмедиці: казки. – Х.: Белкар-книга, 2013. – 48 с.: іл. – (Промінець).

Ця чудова книжка на прикладі казкових історій, які трапилися з маленьким Зайчиком та його друзями, розповість дітям, як правильно поводитися на природі, уберегтися від різних небезпек, що можуть підстерігати малюків у лісі, навіть виручати друзів із біди, а також берегти ліс - наше спільне багатство!
Дана книга може використовуватися вихователями та батьками у виховному процесі, а також буде цікава маленьким читачам особисто.

Книга барвисто ілюстрована, призначена для дітей молодшого віку (дошкільнят).


Чарівний ліс: оповідання та вірші / Упорядник Б.В.Бойко. – Х.: ТОВ «Сінтекс, ЛТД», 2010. – 63 с., іл.

Ця книжка запрошує всіх – і дітей, і дорослих – у чарівне царство лісу. Тим, хто вже подружився з лісом, вона нагадає, скільки радості дарує зелений друг людям, а тим, хто ще малознайомий з ним, розкриє багато лісових таємниць.
Завітайте у цей багатющий весняний, літній, осінній, зимовий ліс – він назавжди залишиться у вашому серці.

Збірка адресована читачам дошкільного та молодшого шкільного віку.

понеділок, 7 квітня 2014 р.

Квітнева ластівка день починає, а соловей кінчає

Якщо березень весну, наче наречену, лишень приводить у гості, то квітень її зустрічає як повноправну господиню: луки, узліски, видолинки зодягаються у зелень, з'являються перші весняні квіточки. Обіч осель прокльовуються тендітними списами півники. Ці справжні рицарі найпершими оповіщають, що весна оселилася біля хати: Незважаючи на ще частенькі морози, вони мужньо переносять випробовування своєї долі. Від того й казали: з'явилися біля оселі півники — весна присіла на призьбі».
Четвертий місяць року, як ви пам'ятаєте, в давнину на Україні іменувався березнем. Лише у XVI столітті в літературній мові з'явилося сучасне означення «квітень». Але найактивніше почала вживатися ця назва лише на початку нинішнього століття.
Письменники ж послуговувалися переважно словом «апріль» — од латинського «апріліс», чи ще давнішого — «апрілюм», або «апрікус», себто «сонячний». Про-те Яків Головацький в альманасі «Вінок русинам на обжинки» ще вживав назву «березень» як дублет «квітня».
А ще у різних регіонах України користувалися діалектичними накличками. В західних областях в активному вжиткові був «квітень», на Поліссі (до речі, ця назва деінде збереглася й до сьогодні) — «краснець». Зустрічаються й інші — «лукавець» (на ознаку примхливої погоди), «снігогін», «дзюрчальник», «водолій» .
Одначе найпершою давньоруською назвою, як засвідчують історичні джерела, був «цвєтень». Подібні паралелі є і в інших слов'янських народів: у болгар -«цветник», чехів і словаків — «кветень», поляків — «квєцєнь», сербохорватів -«цвьотань». У білоруській мові закріпилася назва «красавік».
7 КВІТНЯ - БЛАГОВІЩЕННЯ
Третє за значенням народно-релігійне свято після Великодня і Різдва Христового. Його встановлено в пам'ять одержання Дівою Марією благої вісті про те, що вона стане Божою Матір'ю. За переказами, коли їй було 12 років, Бог сповістив, що вона народить Сина Божого. А після того, як Марію заручили з 82-річним Йосифом, з'явився до неї архангел Гавриїл і сказав: "Радуйся, благодатна, Господь з тобою".
В Україну свято прийшло з утвердженням християнства. В народі одержало назву третьої зустрічі весни (після Стрітення і Сорока Мучеників). Вважається, що весна в цей день остаточно поборола зиму, Бог благословляє землю і відкриває її для сівби, після чого можна копати чи орати землю.
Цього дня випускають на волю пташок, щоб співали, Бога прославляли та просили щастя-удачі тому, хто їх випустив. А інших тварин виганяють на подвір'я, щоб весну чули. Виставляють вулики. Яка погода на Благовіщення, така і на Великдень.

Прислів'я, пов'язані з цим святом, стверджують:
  • Якщо ввечері зоряно, то вродять коноплі.
  • Якщо на Благовіщення лежить сніг - літо неврожайне.
  • Благовіщення без ластівок - холодна весна.
  • На Благовіщення всяка гадь вилазить з гнізда.
  • На Благовіщення зими не лай, а саней не ховай.
  • На Благовіщення чорногуз прилітає і ведмідь встає.
  • На Благовіщення птиця гнізда не в'є.
  • Як на Благовіщення півень на порозі нап'ється, то на Юрія віл напасеться.
  • До Благовіщення кам'яна весна

Використана література:
Українські традиції / Упорядкування та передмова О.В.Ковалевського; Худож.-оформлювач І.В. Осипов. - Харків: Фоліо, 2007. - 573 с.

Це видання - унікальна антологія, чудове джерело для всіх, хто хоче відчути, чим жив український народ від давніх-давен до нашого часу. 
Народні пісні, українські легенди й думи, життя перших руських святих, а також інші цінні пам'ятки, - усі разом, зібрані тут матеріали формують цілісну картину духовної й культурної діяльності українців у різні часи та епохи.

Скуратівський В. Український рік: розповіді / Василь Скуратівський; іл. Євгена Попова. - К.: Веселка, 1996. - 238 с.: іл.

Ця книга - своєрідна енциклопедія українського народознавства, яка увібрала в себе багатющий досвід народних спостережень про погоду, розповіді про походження назв місяців, тижнів, днів, про те, коли краще розпочинати і завершувати ту чи іншу роботу тощо.